Bröderna
Östermans huskors
(2018)
På en gård någonstans längs den halländska kusten lever bröderna Lasse, Kalle och Nisse Österman livets lugna dagar. De ägnar sig hellre åt fiske och annan lättjefull sysselsättning än att sköta jordbruket, till systern Helenas och svågern Jans förtvivlan.
För att inte gården helt ska förfalla anställer Lasse en hushållerska från stan. När hon anländer får bröderna sitt livs överraskning: fröken Anna Söderberg är nämligen en kvinna som vet vad hon vill – och hon har för avsikt att ändra om det mesta på gården!
Anna tar sig också an kärlekshistorien mellan bröderna Östermans systerdotter Ella och den hemvändande sjömannen Axel. Om den senare surrar ryktena: är det verkligen sant att han är oäkta son till fjärdingsmannen i byn…?
”Bröderna Östermans huskors”, ett svenskt folklustspel av Oscar Wennersten, har framförts både på filmduken och på många teaterscener sedan pjäsens urpremiär 1913.
I Scendragets uppsättning medverkade det här året ett flertal "nya" skådespelare. Huskorset Anna gjordes av Mia Pehrsson, och Bröderna Österman av Göran Loneberg (Lasse), Pär Wennersten (Kalle) och Lennart Svensson (Nisse). Den senare hade den tacksamma uppgiften att ständigt understryka de andras uttalanden med ”De’ e’ just jämnt va’ de’ e’ de’!”, i olika varianter.
Helena och Jan Vestman gjordes av Chanette Karlsson och Patrik Edblom, och det unga paret Ella och Axel spelades av Ylva Kroona och Hampus Anveden. Axels mor gjordes av Rosian Robertsson och Fjärsman av Göran Kihlberg. Som den eleganta Grevinnan, som kom för att köpa den enskilt belägna Kråkön, sågs Ann-Beathe Bengtsson.
För regin svarade en veteran på borggården, Mathias Svensson, som den här gången hade assistans av Lena Larsson, Ewa Bermhed och Kerstin Spångfors. Scenografin, som i pausen genomgick en omfattande förändring, var skapad av Pär Wennersten.
”Bröderna Östermans huskors” spelades på Halmstads slotts borggård sommaren 2018.
Kuriosa: Spelperioden inföll samtidigt med det svenska landslagets framgångar i fotbolls-VM och Scendragets ordförande Rigmor Wilderoth, som varje spelkväll hälsade publiken välkommen, kunde vid två tillfällen kliva in på scen, viftande med en blågul flagga, och annonsera en ny svensk seger.